PHP'de döngüler konusuna giriş yapmadan önce biraz döngüler hakkında bilgi vermek istiyorum. Döngüler dediğimizde aklımıza for, while ve do döngülerinin gelmesi gerekir. Bu döngüler arasında en çok kullandığımız ise for döngüsüdür. Dögünün yaptığı işlem nedir kısaca anlatayım. Döngü kod kalabalığını ortadan kaldırmaktadır 20 30 satırlık kodu döngü sayesinde 3 satırda yapabiliriz nasıl mı buyrun birlikte görelim.
For döngüsünün mantığı bu şekildedir. Tanımladığınız işlem bitene kadar döndürme devam eder. Örnekler ile daha iyi anlayacaksınız. Şimdi yapacağımız örnek 1'den 49'a kadar yazdırma komutunu yapacağız. Bu komutu normalde nasıl yapardık sürekli "Print" yazarak teker teker 49 tane "Print" yazacaktık fakat for döngüsü kullandığımızda nasıl 3 satır ile 1'den 49'a kadar yazılıyor görelim.
Gördüğünüz gibi for döngüsü kullanarak sadece 3 satır ile 1'den 49'a kadar yazdırdım. for($sayi=1;$sayi<50;$sayi=$sayi++) burda yaptığım işlem sayının 1'den başlamısını ve teker teker artarak 50'den küçük olana kadar dönmesini istedim. Yazdırırkende dikkatinizi çekecek olan "<br>" komutu var. Bu komut ise 1'den 49'a kadar yazdırırken her dönüşünde döngünün bir alt satıra iniyor yani 1.yazıyor bir alt satıra iniyor 2. yazıyor bir alt satıra iniyor 3..... bu şekilde gidiyor bu komutu sizde yaptığınızda göreceksiniz. For döngüsünün mantığını anlamanız önemlidir. Yukarıda anlattığım gibi for'da tanımladığınız işlem bitene kadar dönmeye devam edecektir. her seferinde teker teker döner ve işlemi tamamlar. For döngüsünü anlamanız için bir örnek daha yapacağım. Sıradaki örneğimiz 1'den 100'e kadar bütün tek sayıları yazdırma işlemini yapacağız.
Burda yaptığım işlemi anlatiyim. for($sayi=1;$sayi<=100;$sayi=$sayi+2) bu kısımda 1'den 100'e kadar döndür diyorum 1, 100'e eşit olduğu zaman döngü durucak. $sayi=$sayi+2 burda ise daha demin burda $sayi++ yapmıştım bu işlem 1 arttır. Fakat şimdi yaptığım $sayi=$sayi+2 işlem sayı 1 ise 3 yazacak 3 ise 5 yazacak 2 ser 2 ser arttırıcak. Diğerleri aynıdır zaten sonuç olarak bize bütün tek sayılari getirecektir 100'e kadar. For döngüsünü anlatmış bulunuyorum şimdi While dögüsüne geçiyoruz.
While Döngüsü
While döngüsü for döngüsüne göre daha basittir. if'e benzer fakat hiç bir alakaları yoktur. While döngüsü tek bir şarta bağlıdır. Örnekler ile daha iyi anlayacaksınız. İlk olarak yazilişini göstereyim.
While ( Şart )
{yapılacak işlem.
}
Bir örnek yaparak While döngüsünü açıklayayım.
Saygılarımla...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder