Anlatmaya çalışacağım konu önemli bir konudur. Başlamadan önce önemini vurgulamak istedim. Bir programlama dili kullandığımızda karşımıza çıkacak en önemli ve en çok kullanılan komutlardan birisi de IF komutudur. PHP'de de bu geçerlilik devam etmektedir. IF komutunun türkçe karşılığı "Eğer" olarak geçmektedir. İsterseniz IF komutunun yazılışına geçelim ve örnekler ile IF komutunu anlatmaya çalışım.
Yukarıdaki resimden belki hiç birşey anlamadınız. Hemen açıklık kazandırim. Yapılacak işler kısmında ne yaptırmak istiyorsanız onu yazıyorsunuz mesela kullanıcı adı boş ise aşağı iniyoruz hata ver dolu ise hoşgeldiniz yaz gibi. Bunu örneklerle daha iyi anlayacaksınız ilk olarak söylediğim örneği yapmak istiyorum kafanızdaki soru işaretleri ortadan kalksın.
Gördüğünüz gibi örneğimizi yaptık. Bu yaptığımız işlemi bir defa daha anlatim. Bir değişken tanımlıyoruz ve içerisine recep verisini giriyoruz. Daha sonra IF parantez içersinde yapılacak işi yazıyoruz burda yapılacak iş kullanıcı değişkeninin içi boş ise "Kullanıcı adınız boş lütfen kullanıcı adınızı giriniz." yazısı dönücektir. Fakat kullanıcı değişkeninin içi dolu ise "Hoş Geldiniz" yazısı dönücektir. Yukarıda yaptığımız örnekte gördüğünüz gibi kullanıcı değişkeninin için doludur ve bize "Hoş Geldiniz" yazısını döndürecektir. Baştada söylediğim gibi IF'in türkçe karşılığı Eğerdir. Buna göre eğer kullanıcı boş ise "Kullanıcı adınız boş lütfen kullanıcı adınızı giriniz."döndür. Eğer kullanıcı dolu ise "Hoş Geldiniz" yazısını döndür olarakta söyleyebiliriz. Bir örnek daha yaparak IF kavramını anlamanızı sağlayalım.
Bir diğer örneğimizi açıklayayim. 4 adet değişken tanımladım ve IF tanımladım yapılacal iş burda yani parantez içindeki komut $sayi*$sayi1 2 değişkenin çarpımı 10 rakkamından küçük ise $isim değişkenini yazdırıcak. Fakat 2 değişkenin çarpımı 10 rakkamından büyük ise $soyisim değişkenini yazdırıcak. Çözümü çok basit 2*3=6 yani 10'dan küçük olduğuna göre $isim değişkenini yazdıracaktır.
PHP'de IF ile kullanabileceğimiz parametreler şunlardır;
PHP'de IF ile kullanabileceğimiz parametreler şunlardır;
== Eşittir
=== Eşittir ve Aynı cinstendir
< Küçüktür
> Büyüktür
!= Eşit Değildir
IF yapısınıda anlatmış bulunuyorum umarım yararlı olmuşumdur.
Saygılarımla...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder