8 Ocak 2011 Cumartesi

PHP'de Fonksiyonlar

PHP'de fonksiyonlar konusunu anlatmaya çalışacağım. Fonksiyonlar konusundan biraz bahsedeyim, yapmak istediğiniz olaya göre fonksiyon oluşturabilirsiniz ve daha sonra o fonksiyonu çağırarak tek kelime ile bir çok işlem yapabilirsiniz. Fonksiyonlar ile defalarça kullanacağınız kodları tek bir fonksiyonda toplayarak,  kullanılacak yerde oluşturduğunuz fonksiyonun ismini çağırarak işlemi tamamlamış oluruz. Çok basit bir konu olan fonksiyonları örnekler ile açıklayayım.


 Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi bir function tanımladım. Bu function ne işe yarıyor onu kısaca anlatayım. Yaptığım örnekte $isim değişkenini yazdırmasını istedim fakat echo veya print komutu ile değil functionda tanımladığımız isme göre yazdırma işlemini yaptık. Bu türk işlemler bizim ne işimize yarayacak ? sorununa hemen cevap vereyim, fonksiyonları anlatırkende söylediğim gibi bu tanımladığımız functionu nerde çağırırsanız yani yazdır($isim); komutunu çağırırsanız size her zaman $isim değişkenindeki veriyi dönücektir. Benim yaptığım örnek çok basit bir örnek sadece sizin anlamanız için yapılmıştır. Bunun bir işlem olduğunu düsünürsek eğer functionun içersinde bir işlem var ve sizin bu işlemi defalarca kullanmanız gerekiyor ozaman kod kalabalığı yapmanıza gerek yok bir tane function tanımlayın ve daha sonra tanımladığınız functionu çağırarak işleminizi gerçekleştirin. Şimdi bir örnek daha kullanalım ve daha iyi anlamanızı sağlayalım.

 
Örnekte yapmak istenilen işlem functionun ismindende belli olduğu gibi $sayi değişkeninin karesini alan bir function. karesi($sayi); komutunu kullanarak istediğiniz yerde $sayi değişkeninin karesini döndürebilirsiniz. Fonksiyonlar bölümünüde anlatmış bulunuyorum umarım yararlı olmuşumdur.

Saygılarımla...




6 Ocak 2011 Perşembe

PHP'de Diziler

PHP'de Diziler konusunu anlatacağım. Diziler çok basit bir yapıya sahiptir. Hemen yazılımını anlatarak bir örnek ile açıklayayım. Dizi tanımlama çok basittir önemli olan dizi içersindeki elemanları çağırmak. Dizi içersindeki elemanları çalırmak için index numalarını kullanmamız gerekicek yani ilk tanımladığımız eleman 0 index numarasını alıcaktır ve daha sonra 1, 2, 3 diye gidicektir. Hemen yazılımını göstereyim sıradan herkesin kullandığı gibi bende haftanın günlerini bir dizi içersine alacağım ve içinden bir elemanı çağıracağım.


Dizi oluşturmayı ve dizideki elemanı çağırmayı ögrendik şimdi bir örnek ile pekiştirelim.



Diziler ile yaptığımız örnekte kim ne zaman doğmuş onu gösterdim. Biraz açıklayayım 2 tane dizi oluşturdum gördüğünüz gibi ve daha sonra bunları index numaralarına göre dizilerden elemanları çağırarak yazdırdım.


Örneğimizi php sunucumuza attığımızda bu şekilde bir sonuç döndürecektir. Diziler konusunu anlatmış bulunuyorum gördüğünüz gibi diziler çok basit ve eğlenceli bir bölüm umarım yararlı olmuşumdur.

Saygılarımla...

5 Ocak 2011 Çarşamba

PHP'de Döngüler


PHP'de döngüler konusuna giriş yapmadan önce biraz döngüler hakkında bilgi vermek istiyorum. Döngüler dediğimizde aklımıza for, while ve do döngülerinin gelmesi gerekir. Bu döngüler arasında en çok kullandığımız ise for döngüsüdür. Dögünün yaptığı işlem nedir kısaca anlatayım. Döngü kod kalabalığını ortadan kaldırmaktadır 20 30 satırlık kodu döngü sayesinde 3 satırda yapabiliriz nasıl mı buyrun birlikte görelim.


For döngüsünün mantığı bu şekildedir. Tanımladığınız işlem bitene kadar döndürme devam eder. Örnekler ile daha iyi anlayacaksınız. Şimdi yapacağımız örnek 1'den 49'a kadar yazdırma komutunu yapacağız. Bu komutu normalde nasıl yapardık sürekli "Print" yazarak teker teker 49 tane "Print" yazacaktık fakat for döngüsü kullandığımızda nasıl 3 satır ile 1'den 49'a kadar yazılıyor görelim.


Gördüğünüz gibi for döngüsü kullanarak sadece 3 satır ile 1'den 49'a kadar yazdırdım. for($sayi=1;$sayi<50;$sayi=$sayi++) burda yaptığım işlem sayının 1'den başlamısını ve teker teker artarak 50'den küçük olana kadar dönmesini istedim. Yazdırırkende dikkatinizi çekecek olan "<br>" komutu var. Bu komut ise 1'den 49'a kadar yazdırırken her dönüşünde döngünün bir alt satıra iniyor yani 1.yazıyor bir alt satıra iniyor 2. yazıyor bir alt satıra iniyor 3..... bu şekilde gidiyor bu komutu sizde yaptığınızda göreceksiniz. For döngüsünün mantığını anlamanız önemlidir. Yukarıda anlattığım gibi for'da tanımladığınız işlem bitene kadar dönmeye devam edecektir. her seferinde teker teker döner ve işlemi tamamlar. For döngüsünü anlamanız için bir örnek daha yapacağım. Sıradaki örneğimiz 1'den 100'e kadar bütün tek sayıları yazdırma işlemini yapacağız.



Burda yaptığım işlemi anlatiyim. for($sayi=1;$sayi<=100;$sayi=$sayi+2) bu kısımda 1'den 100'e kadar döndür diyorum 1, 100'e eşit olduğu zaman döngü durucak. $sayi=$sayi+2 burda ise daha demin burda $sayi++ yapmıştım bu işlem 1 arttır. Fakat şimdi yaptığım $sayi=$sayi+2 işlem sayı 1 ise 3 yazacak 3 ise 5 yazacak 2 ser 2 ser arttırıcak. Diğerleri aynıdır zaten sonuç olarak bize bütün tek sayılari getirecektir 100'e kadar. For döngüsünü anlatmış bulunuyorum şimdi While dögüsüne geçiyoruz.

While Döngüsü

While döngüsü for döngüsüne göre daha basittir. if'e benzer fakat hiç bir alakaları yoktur.  While döngüsü tek bir şarta bağlıdır. Örnekler ile daha iyi anlayacaksınız. İlk olarak yazilişini göstereyim.

While ( Şart )
{
yapılacak işlem.
}

Bir örnek yaparak While döngüsünü açıklayayım.


Burda yaptığım işlem ise Recep Üst 5 kez yazdırmak alt alta. yaptığım işlem değişken tanımladım değerini 0 verdim ve while döngüsü oluşturdum $recep değişkeni 5'ten küçük olduğu zaman Recep Üst yazdırdım. 5 kez döndü ve $recep değişkeni 4 oldu bir daha dönmeyi denedi while fakat başaramadı çünkü $recep 5 olacaktı soruda ise $recep değişkeni 5'ten küçük olduğu sürece dönecek yazıyordu o yüzden dönmedi ve 5 sefer Recep Üst yazısı yazıldı. $recep=$recep+1; Burda yaptığım işlem teker teker $recep değişkeninin arttırmaktır. Döngüler konusunuda anlatmış bulunmaktayım anlamadığını konu olursa makalenin altına belirtirseniz yeniden yardımcı olmaya calısırım. Bir dahaki makalemde görüşmek üzere....

Saygılarımla...

2 Ocak 2011 Pazar

PHP IF Yapısı Şartı

Merhaba,

Anlatmaya çalışacağım konu önemli bir konudur. Başlamadan önce önemini vurgulamak istedim. Bir programlama dili kullandığımızda karşımıza çıkacak en önemli ve en çok kullanılan komutlardan birisi de IF komutudur. PHP'de de bu geçerlilik devam etmektedir. IF komutunun türkçe karşılığı "Eğer" olarak geçmektedir. İsterseniz IF komutunun yazılışına geçelim ve örnekler ile IF komutunu anlatmaya çalışım.


Yukarıdaki resimden belki hiç birşey anlamadınız. Hemen açıklık kazandırim. Yapılacak işler kısmında ne yaptırmak istiyorsanız onu yazıyorsunuz mesela kullanıcı adı boş ise aşağı iniyoruz hata ver dolu ise hoşgeldiniz yaz gibi. Bunu örneklerle daha iyi anlayacaksınız ilk olarak söylediğim örneği yapmak istiyorum kafanızdaki soru işaretleri ortadan kalksın.

Gördüğünüz gibi örneğimizi yaptık. Bu yaptığımız işlemi bir defa daha anlatim. Bir değişken tanımlıyoruz ve içerisine recep verisini giriyoruz. Daha sonra IF parantez içersinde yapılacak işi yazıyoruz burda yapılacak iş kullanıcı değişkeninin içi boş ise "Kullanıcı adınız boş lütfen kullanıcı adınızı giriniz." yazısı dönücektir. Fakat kullanıcı değişkeninin içi dolu ise "Hoş Geldiniz" yazısı dönücektir. Yukarıda yaptığımız örnekte gördüğünüz gibi kullanıcı değişkeninin için doludur ve bize "Hoş Geldiniz" yazısını döndürecektir. Baştada söylediğim gibi IF'in türkçe karşılığı Eğerdir. Buna göre eğer kullanıcı boş ise "Kullanıcı adınız boş lütfen kullanıcı adınızı giriniz."döndür. Eğer kullanıcı dolu ise "Hoş Geldiniz" yazısını döndür olarakta söyleyebiliriz. Bir örnek daha yaparak IF kavramını anlamanızı sağlayalım.


Bir diğer örneğimizi açıklayayim. 4 adet değişken tanımladım ve IF tanımladım yapılacal iş burda yani parantez içindeki komut $sayi*$sayi1 2 değişkenin çarpımı 10 rakkamından küçük ise $isim değişkenini yazdırıcak. Fakat 2 değişkenin çarpımı 10 rakkamından büyük ise $soyisim değişkenini yazdırıcak. Çözümü çok basit 2*3=6 yani 10'dan küçük olduğuna göre $isim değişkenini yazdıracaktır.

PHP'
de IF ile kullanabileceğimiz parametreler şunlardır;

== Eşittir
===
Eşittir ve Aynı cinstendir
< Küçüktür
>
Büyüktür
!=
Eşit Değildir

IF
yapısınıda anlatmış bulunuyorum umarım yararlı olmuşumdur.

Saygılarımla...

PHP Değişken Atamaları

Merhaba,

Öncelikle bu konumuza geçmeden önce Değişken Tanımlamayı bilmeyen biri için Değişken Atamaları konusu anlamsız olur. Bunun için ise Değişken Tanımlama dersimize göz atması gerekiyor. Değişken Tanımlama dersimize gitmek için tıklayınız. Şimdi Değişken tanımlamayı ögrendiniz ve Değişken Atamaları konusa geçebiliriz. Değişken Atamaları nedir, nasıl olur ? ilk olarak size bu konuyu açikliyim. Değişken ataması bir değişkenin bilgilerinin başka bir değişkene atanmasına denir. Fakat bu atama sonucunda atama yaptığımız değişkenin bilgileri diğer değişkene kopyalanmış, atanmış oluyoruz yalnız kendisinde de hala aynı veriler bulunmaktadır. Örnek ile bunu daha iyi anlayacaksınız.

Yukarıda yaptığımız işlem $isim ve $soyisim değişkenlerini $toplam değişkenine atadık. $toplam=$isim.$soyisim; burda değişkenleri atadık fakat birleştirerek atadık "." operatörü birleştirmeye işlemini yapar. Daha sonra Print diyerek yazdırdık. Bunu server attıktan sonra localhost/toplam.php olarak kaydetmiştim ben siz nasıl kaydettiyseniz o şekilde çağırıyorsunuz ve benim yaptığım işlemde sonuç recep üst olarak dönecektir. Başka bir Atama örneği yapalım.


Burda yaptığımız işlemi kısaca anlatayım. 2 tane değişken oluşturduk ve bu değişkenleri toplam değişkeninde "+" operatörü ile topladık ve Print komutu ile yazdırdık. Bu işlemde de gördüğünüz gibi atama yaptık Değişken atamaları bu kadar basit bir konu sadece dikkat edilmesi gereken yerler hangi değişkeni atadığınız ve hangi operatörü kullandığınızdır. Dikkat edilmesi gerekenlere dikkat edilmediği sürece size yanlış bir sonuç döndürebilir veya hata çıkartabilir bunları kontrol ederseniz bir sorun çıkmayacaktır. Temel olarak Değişken Atamalarınıda bitirmiş bulunuyoruz. Bir sonraki konumuzu yani İF ( eğer) şartını anlatmaya çalışacağım.

Sargılarımla...

1 Ocak 2011 Cumartesi

PHP Değişken Tanımlama

Merhaba,

PHP'de değişlem tamımlamayı anlatmaya çalışıcağım. Değişken tanımlama kısmı önemlidir çünkü en temel kısımdır. Bu kısmı ögrenemezseniz diğer bölümlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Değişken tanımlamayı basit bir şekilde göstereyim.

Değişken tanımlar iken $ işaretini kullanıyoruz Değişkenin ismini belirttikten sonra atama operatörü olan = işeretini kullanarak çift tırnak içerisinde değişkene değeri giriyoruz. Yukarıda gördüğünüz üzere değişken tanımladık şimdi ise değişkeni yazdırma kısmını ögrenelim.



Değişkeni yazdırmak için ise Print veya Echo komutları kullanılır. Ben size Print komutunu göstereceğim. Print komutu yazılır ve çift tırnak içersinde değişken adı girilerek yazdırma işlemi gerçekleşir.Yazdırma işleminide gerçekleştirdik. Peki sadece değişkeni değilde yanında başka birşeylerde yazdırmak istersek ne yapmalıyız bunuda görelim.

Gördüğünüz gibi ilk olarak Print komutunu yazıyoruz daha sonra çift tırnak içersine ne yazmak istiyorsak yazıyoruz ve değişkeni nerde kullanmak istiyorsanız o cümlenin olduğu yere $ işareti ile birlikte değişkenin ismini yazmanız yeterli olucaktır. Bunuda ögrendikten sonra son olarak 2 değişkeni bir cümle içersinde kullanmayı göstereyim.


Yapmamız gereken çok basit bir işlem sadece değişkenleri nereye koymanız gerekiyor bunu bilmeniz yeterlidir. 2 değişken tanımladım ve bunları yazdırdım değişken tanımlama kısmınıda göstermiş oldum. Umarım iyi bir anlatım olmuştur.

Saygılarımla...

PHP Dosyası Nasıl Çalışır

Merhaba,

PHP bildiğiniz üzere sunucu ile çalışır HTML ve JavaScript gibi bağımsız çalışmaz. HTML'i bir test dosyasına yazdınız ve Farklı kaydet diyerek index.html olarak kaydettiniz. Kaydettiğimiz dosyayı çift tıklama sonucu varsayılan tarayıcı ile açariz. Açtıktan sonra sağ tuşa basarak özelliklerden kaynak kodu görüntüleyi tıklayarak HTML kodunu görebiliriz. Yalnız PHP'de bu böyle değildir buyrun bunu birlikte görelim.

Şimdi yapacağımız klasik olarak Merhaba Dünya yazısını yazdırmak. Bir notepad yani not defterini açıyoruz ve içerisine aşağıdaki yazıyı yazıyoruz.

<?php
echo 'Merhaba Dünya';
?>

Daha sonra dosyamızı farklı kaydet diyerek aşağıda bulunan resim gibi ilk.php olarak kaydediyoruz.


Kaydettikten sonra sunucuya server'a dosyayı atmamız gerekiyor. Bunu içinde server'in yüklü olması lazım ben var olduğunu düşünerekten dosyamızı kaydetmemiz gereken yeri söylüyorum. C:\wamp\www  altına dosyamızı kaydediyoruz ve tarayıcımıza http://localhost/ilk.php  yazarak çalıştırıyoruz. Bu şekilde php dosyasını çalıştırmış olduk.


Saygılarımla...

WampServer Kurulumu


Merhaba,

WampServer kurulumunu anlatmaya çalışacağım. WampServer'i indirmek için tıklayınız. WampServer kurulumu ne için gereklidir ? kafanızda soru işareti olarak kalmakta. Ben bu soru işaretini ortadan kaldırim. WampServer, PHP ortamını hazırlamamız için gerekli programların bulunduğu bir pakettir. Bu paket ile ayrı ayrı kurulumlarla ve ayarlarla vakit kaybetmeyi engelliyoruz. WAMP, Windows – Apache- MySQL – PHP sözcüklerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuş bir kısaltmadır.

Kuruluma geçelim WampServer kurulumu oldukça basittir bunu kurulum bittikten sonra sizde görüceksiniz.



Setup dosyasını çalıştırdığımızda gelen kurulum ekranı, bütün kurulumlarda olduğu gibi bize WampServer kurulumunu yapmak isteyip istemediğimizi soruyor  next diyoruz ve ilerliyoruz. Daha sonra sözleşmeyi onaylıyoruz ve ilerliyoruz. Gelen pencerede WampServer'i nereye kurmak istiyorsanız seçiyoruz ve ilerliyoruz. WampServer'in simgesinin masaüstüne gelmesini istiyorsanız checkbox'lara tik atiyoruz ve install diyerek kurulumu gerçekleştiriyoruz. Bu arada kurulum sırasında karşınıza bir pencere gelicektir orda varsayılan tarayıcınızı sormakta default olarak Firefox seçilidir evet derseniz program Firefox algılar varsıyılan olarak fakat hayır derseniz size hangi tarayıcı seçeceğinizi sorar ver seçerek son adıma geçiyoruz.


Son adım olarak PHP mail parametrelerine geliyoruz. Burda yapmamız gereken sadece Email adresimizi girmek ve next diyerek kurulumu bitirmektir. WampServer'i kurduk ve Localhost sayesinde PHP çalışabiliriz.


Saygılarımla...

Php Nedir?


Heryerde yazdığı üzere "PHP, ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasına ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. İnsanlar kısa zamanda bununla ilgilenmeye ve bu konuyla ilgili sorular sormaya başladıklarında, Rasmus kararını verdi ve bir betik motoru oluşturdu." falan filan diye gider.
Ama gelin biz PHP'nin oluşturulma amacına gidelim.

Php'den önce ve Php'den sonra olmak üzere ikiye ayıralım isterseniz.
Php'den önce çok özel kurumları sitesi vardı.Bir kişi kendisine ait bir site açmak istese açamıyordu çünkü çok iyi programlama bilgisi gereliyordu.
Rasmus Lerdorf'un Php'yi oluşturma fikri buradan türüyor zaten.
Kendine özel bir kişisel site yapma isteği ve diğer insanlarında bunu kullanması.
Bunun üzerine Perl betiği kullanılarak çoğu özelliği Perl tabanlı olan fakat kullanımı diğer dillere göre daha kolay olan bir yapı oluşturdu.
Belki de bu kadar büyümesini beklemiyordu ki ilk önce sadece ufak ufak eklemeler yaparak kendine göre ilerletti.
Fakat bir php çılgınlığı başlamıştı.
Bunun üzerine Rasmus Lerdorf oluşturduğu yapıyı kullanıcıya açarak ve open source yaparak php'nin bugunkü halini almasını sağladı.

Php'den sonra ise
Kullanıcıya özel siteler çoğaldı.
Open source kavramı çığ gibi büyüdü.
Dünya'nın heryerinden yazılımcıların katkılarıyla bugünkü muazzam php yapısı oluşmuş oldu.

İyi Günler.